Vraag & Antwoord

SAVO Airconditioning - Wessem - Vraag & AntwoordOp deze pagina vindt u enkele veelgestelde vragen met bijhorende antwoorden. Klik op de vraag om het antwoord te lezen. Indien u toch nog vragen heeft of meer informatie wenst over onze producten, kunt u ons steeds contacteren via onze contactpagina. Wij helpen u dan graag verder.

Wat is airconditioning?

Airconditioning betekent letterlijk vertaald 'luchtbehandeling'. Een airconditioner is een toestel dat een aangenaam of behaaglijk binnenklimaat doet ontstaan. Met airconditioning kan je de lucht koelen, verwarmen (uitvoeringen met warmtepomp), ontvochtigen en ventileren. Airco zorgt het hele jaar door voor een comfortabel en aangenaam gevoel. Een airco is dus in staat om:

 • de temperatuur te controleren
 • de luchtvochtigheid te controleren
 • voor luchtcirculatie te zorgen

Er zijn verschillende hoofdgroepen airconditioners:

 • Mobiele airconditioners (alleen koelen of een combinatie van koelen en verwarmen)
 • Vast ingebouwde toestellen (alleen koelen of een combinatie van koelen en verwarmen). Deze bestaan uit een binnen en buitentoestel dat elektrotechnisch en koeltechnisch aan elkaar moet worden aangesloten (worden ook wel splitsystemen genoemd).

Iedere hoofdgroep heeft zijn eigen voor- en nadelen. Welk model u het best kiest, kunt u hier lezen.

Airconditioners in warmtepompversie (koelen en verwarmen)

Een omkeerbare of 'reversible' airconditioning kan niet alleen koelen, maar ook verwarmen. Met het warmtepompsysteem is een ruimte energiezuinig te verwarmen. Een warmtepomp onttrekt warmte uit de buitenlucht en transporteert deze naar de te verwarmen ruimte. De warmte wordt niet opgewekt, maar verplaatst waardoor het een energie-efficiënte manier van verwarmen is.
Je kan een warmtepomp het best omschrijven als een omgekeerde airconditioning.

Zijn Airconditioners met warmtepompen duurder? Doordat de productiekosten van airconditioners de laatste jaren drastisch naar beneden zijn gegaan en de efficiëntie van de aircoproducenten sterk is verhoogd, is een airco met warmtepomp nauwelijks nog duurder dan een vergelijkbaar apparaat dat alleen maar kan koelen. Zo levert MaxiCool bij de vaste apparaten alleen nog toestellen met ingebouwde warmtepomp.

Waarom airconditioning?

Een comfortgevoel is een zeer relatief begrip. Zich goed voelen is afhankelijk van verschillende factoren, zoals ruimtetemperatuur, gemoedstoestand, luchtvochtigheid, luchtcirculatie, luchtverversing, lawaai, stof etc. Aircotoestellen beïnvloeden die temperatuur (door te koelen of te verwarmen), luchtvochtigheid en de ventilatie.

Temperatuur regelen

Airconditioning zorgt voor een ideale en draaglijke temperatuur. Wanneer het buiten bijvoorbeeld 32°C is, mogen we van een comfortabel binnenklimaat spreken als de binnentemperatuur 6 à 8°C lager ligt dan de buitentemperatuur.

Luchtvochtigheid

Vooral de relatieve luchtvochtigheid heeft een sterke impact op het comfort. Een hoge vochtigheidsgraad doet ons transpireren. De temperatuurdaling veroorzaakt door airconditioningapparaten gaat gepaard met een vermindering van de vochtigheidsgraad van de lucht. Hierdoor verdampen de zweetdruppeltjes aan de huidoppervlakte. De aan de huid onttrokken verdampingswarmte bezorgt een gevoel van frisheid. Indien de vochtigheidsgraad te hoog is, vermindert de verdamping van de zweetdruppeltjes en stopt dit natuurlijke afkoelingseffect.
Airconditioning apparaten verlagen de vochtigheidsgraad bij het koelen van de lucht, waardoor de verdamping van de zweetdruppeltjes vergemakkelijkt wordt en uw comfort verhoogd wordt.

Ventilatie en circulatie

Airconditioning apparaten zorgen voor een goede homogene, uniforme luchtverdeling. Een goede verdeling van frisse en gefilterde lucht zorgt voor een aangenaam comfortgevoel. Airconditioning apparaten kunnen er ook toe bijdragen stof, huismijt en geuren (o.a. sigarettenrook) te verwijderen dank zij hun ingebouwde filtersystemen.

Hoe werkt een airconditioningsysteem?

Een airconditioning verpompt koelmiddel in een gesloten circuit en is daardoor in staat om warmte te verplaatsen.

Koelmiddel centraal

Een airco werkt volgens het principe van de koelmiddelkringloop. Daarin kunnen we 4 delen onderscheiden: een compressor, een condensor (het buitentoestel), het expansieventiel (capillair) en een verdamper (het binnentoestel).

Het hart van de airconditioner is de compressor, die het koelmiddel door het gesloten systeem pompt. De compressor stuwt het vloeibare koelmiddel met hoge druk door het expansieventiel. Doordat het expansieventiel als een soort vernauwing werkt, is na deze vernauwing de druk in het systeem lager (verdampingsdruk). Het vloeibare koelmiddel wilt bij deze druk gasvormig worden maar heeft daar verdampingwarmte voor nodig. Deze verdampingwarmte wordt onttrokken aan de verdamper (binnentoestel). Het gevolg is dat de verdamper de lucht afkoelt die er doorheen stroomt. De ruimte waar de verdamper hangt, zal dus afkoelen. Het koelmiddel is op het einde van de verdamper gasvormig. Het gasvormige koelmiddel wordt nu opgezogen door de compressor die het weer samenperst tot hoge druk. Bij deze druk wil het koelmiddel weer vloeibaar worden. Om vloeibaar te kunnen worden moet het gas condenseren tot vloeistof. Dit kan alleen als het gas zijn condensatiewarmte kan afgeven. Daarom laten we het gas door de condensor (buitentoestel) stromen waar de warmte wordt afgegeven aan de buitenlucht. Aan het einde van de condensor is het koelmiddel weer vloeibaar en wordt het weer door het expansieventiel geperst zodat de cyclus weer opnieuw kan beginnen.

Een airconditioning produceert dus geen koude of warmte, hij verplaatst alleen warmte van binnen naar buiten.

Continu proces

Het rondpompen van het koelmiddel is een continu proces, dat doorgaat tot de gewenste temperatuur is bereikt. Een koelmiddel treedt als transportmiddel op om de opgenomen warmte vanuit de verdamper te laten stromen naar de condensor.
Daar wordt de warmte weer afgestaan aan de omgevingslucht.

Afname luchtvochtigheid

Door het afkoelen van de verdamper zal de in de aangezogen lucht aanwezige waterdamp condenseren op de verdamper. Hierdoor treedt een ander belangrijk voordeel van airconditioning op, namelijk de luchtvochtigheid, die in de te koelen ruimte afneemt. Het condenswater wordt opgevangen in een speciaal reservoir van het binnentoestel en wordt afgevoerd via een slang of een pomp naar buiten.

De condensor

Bij alle toestellen moet de condensor gekoeld worden. Dit gebeurt met lucht van buiten. In de zomer blaast het buitentoestel dus warme lucht.

Warmtepomp

Airconditioners in de warmtepompversie bevatten een omkeerventiel zodat het continu proces kan worden omgekeerd. De verdamper wordt condensor en de condensor wordt verdamper.
Warme lucht wordt nu dus afgegeven aan de binnenruimte en de koude lucht wordt nu afgegeven naar buiten.

Wat is koelmiddel?

Tegenwoordig heel wat milieuvriendelijker

Het koel- of koudemiddel in een airconditioning regelt het transport van de warmte. Het koelmiddel is een essentieel en onmisbaar element van airconditioning. De laatste jaren zijn de koelmiddelen heel wat milieuvriendelijker en efficiënter geworden. Een klein overzicht.

Enkele jaren geleden was er een grote discussie aan de gang rond de rol die de koelmiddelen speelden bij de afbraak van de ozonlaag. De eerste koelmiddelen die veel gebruikt werden, waren CFK’s (R11, R12 en R115). Deze CFK’s zijn zeer schadelijk voor de ozonlaag en werden door een Europese Richtlijn verboden vanaf 1 januari 2001.

De CFK’s werden vervangen door de heel wat minder schadelijke HCFK’s zoals bv. R-22. Hoewel deze koelmiddelen minder agressief zijn voor de omgeving, zijn ze toch nog schadelijk voor het milieu en de ozonlaag. In Europa is het sinds 1 januari 2002 verboden om airconditioners te produceren of te importeren die gebruik maken van deze koelmiddelen.
Vanaf januari 2004 is dit ook uitgebreid naar airconditioning toestellen met warmtepompen.

De nieuwe generatie koelmiddelen zijn de HFK's. Deze bieden goede koeleigenschappen en zijn schadeloos voor de ozonlaag. Deze koelmiddelen bevatten geen chloor meer. De meest belangrijke zijn R407C, R410A en R134a. De eerste 2 worden meestal gebruikt in airconditioners en het laatste treft u meestal aan in koel- en ijskasten. Alle MaxiCool airconditioners maken gebruik van R407C of R410A koelmiddel.

Vandaag de dag worden de meeste HFK’s gebruikt in Europa, Japan en Australië. De rest van de wereld echter gebruikt nog altijd de milieuonvriendelijke HCFK’s. Airconditioners in bv. de USA, Zuid-Amerika, Afrika en bijna geheel Azië zijn nog altijd gevuld met R-22 of andere HCFK’s. Ook de A-merk airconditioners die in Europa aan consumenten vertellen dat ze alleen apparatuur verkopen dat milieuvriendelijk is, doen dat in de rest van de wereld niet of nauwelijks. Het is namelijk duurder om een airconditioner te produceren die gebruikt maakt van HFK’s.

Welke verschillende modellen airconditioners bestaan er?

Individuele airconditioningsystemen

Individuele airconditioningsystemen worden gebruikt voor kleine en middelgrote installaties. De installatie kan meestal snel en eenvoudig gebeuren. Deze systemen zijn toepasbaar op nieuwe en bestaande gebouwen. We onderscheiden verschillende types:

Mobiele airconditioners

Deze verrijdbare aircotoestellen hebben als grote troef dat ze makkelijk verplaatsbaar zijn. Dankzij hun geringe gewicht en rolwieltjes kunnen ze snel van de ene naar de andere kamer verplaatst worden. Zo kan je ze overdag gebruiken in de woonkamer en 's nachts in de slaapkamer. De apparaten zijn gebruiksvriendelijk en verbeteren het binnenklimaat in kleine ruimtes. Ze zijn eenvoudig op te stellen en vragen geen verdere installatiekosten. Het plaatsen van de toestellen verloopt zonder problemen. De toestellen laten zich snel en makkelijk installeren. Een stopcontact en een kleine opening via een deur of raam voor de afvoerslang volstaan. Het demonteren gebeurt even vlot. Er zijn echter ook flink wat nadelen aan het gebruik van een mobiele airconditioner. We noemen de belangrijkste.

 • Mobiele airconditioners zijn meestal erg lawaaierig
 • Doordat er een dikke slang (afvoer van de warmte van de condensor) door een kier van het raam of een deuropening gelegd dient te worden komt er weer warmte binnen
 • De condensor van de mobiele units wordt gekoeld met geconditioneerde lucht uit de ruimte waar hij is opgesteld. Zodoende gaat er een flink deel van het koelvermogen verloren en zijn ze dus niet efficiënt.
 • Het geproduceerde condenswater wordt vaak opgevangen in een bakje. Als dit vol is, moet het eerst geleegd worden alvorens men verder
  kan koelen.

Aanbiedingen lijken soms goedkoop maar hou er rekening mee dat de kwaliteit van het apparaat vaak te wensen kan overlaten. Een goede mobiele airconditioner krijgt u niet voor een schijntje.
U kunt met een mobiele airconditioner alleen maar kleine ruimtes koelen. Bij een te grote ruimte zal het apparaat nauwelijks effect hebben. U kunt dus het beste kiezen voor een mobiele airconditioner als er echt geen andere oplossing voorhanden is.

Split wandmodel airconditioner (de meest verkochte)

Dit apparaat is samengesteld uit een binnen- en een buitenunit die koeltechnisch en elektrotechnisch aan elkaar worden gekoppeld. De wandmodellen zijn te krijgen in een groot aantal modellen en koelcapaciteiten. Deze modellen lenen zich uitstekend voor woonsituaties en zijn vaak gemakkelijk in bestaande situaties aan te brengen. Het apparaat moet vakkundig geïnstalleerd worden. Van dit type worden wereldwijd de meeste verkocht. Voor het installeren van vaste airconditioning is dit de goedkoopste oplossing.
Omdat bij een splitmodel de compressor buiten is geplaatst, werken deze airco's bijzonder stil.

Duo of multi split wandmodel airconditioner

De naam zegt het eigenlijk al .Dit apparaat is samengesteld uit twee of meerdere binnenunits en 1 buitenunit die koeltechnisch en elektrotechnisch aan elkaar worden gekoppeld. Hou er rekening mee dat de buitenunit natuurlijk een stuk groter wordt. Vaak is deze oplossing ook duurder dan 2 of meerdere singlesplit wandmodellen van dezelfde capaciteit. Voor de rest is dit model zoals het voorgaande single split wandmodel.

Raamkoelers of windowunits

Deze toestellen worden geplaatst in een buitenmuur of venster. Binnen- en buitenunit worden gecombineerd in één toestel. Raamkoelers worden gekenmerkt door hun eenvoud en lage prijs.
Het nadeel is dat het geluidsniveau hoger is en dat ze esthetisch minder integreerbaar zijn dan andere types.

Vloer- en plafondmodellen

Deze units kunnen meestal zowel verticaal als vloermodel en horizontaal als plafondmodel gebruikt worden. Vloermodellen zijn apparaten die vooral in ruimtes met een laag plafond nuttig zijn. Ze worden dan verticaal tegen de wand gemonteerd met de uitblaasopening naar boven. Deze units hebben vaak een moderne vormgeving en passen zo in elk interieur. In de horizontale uitvoering worden ze vaak onder plafonds gebouwd waar geen ruimte is voor inbouw.

Cassette- of plafondinbouwmodel

Dit type wordt vaak toegepast in winkels, restaurants en vergaderzalen. De omkasting wordt volledig boven het verlaagde plafond gemonteerd waardoor enkel het decoratiepaneel zichtbaar is. Daardoor is het een stijlvolle oplossing en wordt weinig geluid geproduceerd. Deze modellen kunnen ook geleverd worden met grote capaciteit.

Inbouwmodel of duct unit

Bij deze modellen zijn enkel de aanzuig- en uitblaasroosters zichtbaar, wat handig is voor hotelkamers of woonhuizen. Door de compacte afmetingen kunnen de binnenunits ook in een plafondruimte worden gemonteerd. Deze modellen moeten precies worden ingebouwd en installatie achteraf is vaak een probleem. De factor inbouwkosten zijn bij dit type het hoogst.

Enkele feiten over airconditioners

Over airconditioning doen allerlei verhalen de ronde. We proberen de meeste feiten en wetenswaardigheden hier op een rijtje te zetten.

Van airconditioning raak je verkouden of ziek

Je raakt niet verkouden van airconditioning, maar wel door teveel luchtbeweging (tocht) en een te groot temperatuurverschil tussen binnen en buiten. De luchtbeweging moet rustig zijn, wat met de huidige generatie toestellen geen probleem meer is. Ook het temperatuurverschil tussen binnen en buiten moet niet te groot zijn. De ontvochtiging van de lucht zorgt voor een groot deel voor het aangename gevoel.

Airconditioning is lelijk en staat in de weg

Dat geldt eigenlijk al lang niet meer. Steeds meer modellen hebben een mooi design, zijn compact of vallen helemaal niet meer op in de ruimte. Het is ook mogelijk de toestellen perfect in te bouwen in het plafond of zelfs achter de wand.

Voor vaste airconditioning moet ik mijn hele woning openbreken

Nee, dat hoeft meestal niet. Voor het installeren van vaste airconditioning is het wel zo dat er een muurdoorvoer gemaakt dient te worden van binnen naar buiten. Voor kleine systemen voor thuisgebruik is dit vaak eenvoudig en vereist het geen complex breek- en hakwerk. De dunne koelleidingen van bv. splitsystemen kunnen in de wanden of het plafond worden weggewerkt.

Airco kan je alleen in de zomer gebruiken

Niets is minder waar. Airco's kunnen ook lucht zuiveren, ontvochtigen en ventileren. Ze kunnen trouwens niet alleen koelen, maar ook verwarmen. Heerlijk fris in de zomer, aangenaam warm tijdens de winter.

De aanschaf van een airconditioning is duur

Heden ten dage zijn er toestellen in alle geuren en kleuren en voor ieders budget; van mobiele airconditioners tot split units voor kleine en grotere ruimtes. Dankzij de prijsdalingen in de afgelopen jaren geeft een airconditioning veel comfort voor een zeer betaalbaar bedrag. 10 Jaar geleden was een airconditioning nog een dure extra bij de aanschaf van een personenwagen of alleen verkrijgbaar in het zeer luxe segment.. Tegenwoordig hoort airco vaak tot de basisuitrusting in bijna alle modellen. Airconditioning wordt tegenwoordig veel geïnstalleerd op slaapkamers. Een goede nachtrust zorgt dat u weer fit bent de volgende dag. Een vaste airconditioning is ook mee te nemen in een verbouwings- of huisverbeteringshypotheek. De fiscus betaalt dan ook nog mee aan uw investering.

Airconditioning is in onze streken niet nodig

De voorbije zomers waren in Nederland en België heet, met piekdagen boven de 35°C. Bij 85% van de kantoren is reeds airconditioning ingebouwd. Bij particulieren is dit echter nog geen 4%. De dalende prijzen maken het ook voor particulieren goed mogelijk om van een optimaal klimaat te genieten in woon- of slaapkamer. Tevens kunt u in het overgangsseizoen met MaxiCool airconditioner de ruimte ook snel en efficiënt verwarmen.

Airconditioning maakt veel lawaai

De toestellen hebben een grote technologische vooruitgang gemaakt. MaxiCool apparaten zijn vervaardigd volgens Europese comfortnormen; fluisterstil voor de kleinere vermogens zodat ze toepasbaar zijn in slaapkamer, bureau of woonruimte. Bij de split systemen staat de buitenunit in voor het zware werk. De binnenunit conditioneert zo op een stille manier de binnenlucht. Tevens zijn alle MaxiCool airconditioners uitgerust met een zgn. slaapstand. Deze stelt u in als u gaat slapen. De ventilator van de binnenunit draait ‘s nachts als u slaapt dan op de minimale stand. Het geluidsniveau wordt hiermee sterk gereduceerd. Tevens wordt de temperatuur elke 2 uur met 2 graden verhoogt totdat de temperatuur 4 graden hoger is als u heeft ingesteld (Dat merkt u niet omdat u dan al in slaap gevallen bent).
Bijkomend voordeel is dat uw airconditioning nog zuiniger met energie omspringt.

Airconditioning is duur in onderhoud

Split systemen hebben relatief weinig onderhoud nodig. De luchtfilters van de binnenunit zijn eenvoudig schoon te maken met een lauw sopje en daarna eenvoudig terug te plaatsen. Het is wel aan te raden om de condensor en verdamper jaarlijks te inspecteren op vervuiling. Als deze vervuilt zijn, zal het rendement van uw airconditioner nl. lager zijn en zult u meer energie verbruiken. Ook de gasdruk in het systeem dient jaarlijks te worden gecontroleerd. Het beste tijdstip om dat te doen is voor de aanvang van de zomerperiode.
Zo weet u zeker dat uw apparaat feilloos werkt als u het met de warme dagen nodig heeft.

Airconditioning is duur in het gebruik

Airconditioning apparaten verbruiken natuurlijk stroom. U haalt echter met 1kW energie uit het stopcontact vaak wel 3kW koel- of verwarmvermogen. Uw airconditioner verbruikt echter 95% van de stroom als de compressor draait. Op warme dagen is het dan ook verstandig om de airconditioner niet uit te zetten maar gewoon aan te laten staan. Het toestel hoeft dan alleen de toegevoerde warmte van buitenaf af te voeren waardoor de compressor minder vaak zal aanspringen. Als de ruimte die gekoeld moet worden erg warm is, zal de airconditioner ook de muren en meubels in die ruimte moeten afkoelen en daarom langer op vol vermogen lopen. Een volgend voorbeeld laat zien wat u per jaar kwijt bent als u een MaxiCool SGL09HOC airconditioner op een slaapkamer installeert.

Koelvermogen 2600 Watt.
Opgenomen elektrisch vermogen 1000 Watt.
Gemiddeld aantal uren per jaar dat het toestel op vollast loopt: 500 U verbruikt dus 500 kWh. 500kWh x € 0,15 = € 75 per jaar.
Als we tellen dat het toestel in deze slaapkamer 24 uur per dag aanstaat en daarvan 50% op vollast loopt, kunnen we het toestel dus 1000 uur gebruiken. Dit zijn bijna 42 dagen per jaar dat u het toestel onafgebroken aan kunt laten staan. Waarschijnlijk zal het toestel niet 42 dagen aaneengesloten gebruikt worden.
Het koelen van de slaapkamer zal u dus ongeveer € 1,85 per dag kosten.

Wat is het verschil tussen een on/of airconditioner en een inverter airconditioner?

Bij een on/off airconditioner werkt de compressor met een vast toerental en staat hij aan of uit. Uw compressor draait dus op 100% van de capaciteit en als de ingestelde binnentemperatuur is bereikt, zal hij afslaan, eigenlijk net zoals de meeste verwarmingen in een woning. Bij een inverter airconditioning kan de compressor draaien met een variabel toerental en zal dus niet afslaan. De compressor kan draaien tussen +/- 40% en 130% van de nominale capaciteit. Hij kan dus sneller een ruimte afkoelen en zal daarna afhankelijk van de temperatuur langzamer gaan draaien. De invertermodellen zijn over het algemeen energiezuiniger en ook iets stiller. Een flink nadeel is echter dat deze apparaten fors duurder zijn en daarom voor de meeste particulieren niet interessant zijn. Het meeste voordeel met een inverter airconditioning haalt u als het toestel heel veel gebruikt en als in de omgeving waar het geplaatst is geluid een hele belangrijke factor is.

Hieronder vindt u een vergelijkingsoverzicht om de dingen wat te verduidelijken.
Uit het bovenstaande overzichtje blijkt dat er voor één en hetzelfde vertrek meerdere oplossingen kunnen bestaan. Soms kan stroomverbruik of geluid doorslaggevend zijn maar veelal zal ook de aanschaffingsprijs van doorslaggevend belang zijn. Als u goed kunt aangeven in welke omstandigheden u de airconditioner nodig heeft kan uw dealer u een juist passend advies geven.

Kan ik een vaste airconditioning zelf installeren?

U kunt een vaste airconditioning niet zelf installeren. Voor het in bedrijf stellen van een airconditioning moeten er nl. enkele koeltechnische handelingen worden verricht.

Na het koeltechnisch verbinden van de binnen en buitenunit moet het gehele apparaat worden afgeperst op druk. Dit gebeurt met stikstof. Hierbij wordt gecontroleerd of het apparaat geheel lekvrij is (Uw apparaat zou anders zijn koelmiddel verliezen en daardoor stoppen met functioneren of zelfs defect kunnen raken). Hierna wordt het apparaat gevacumeerd met een vacuüm pomp. In de koelleidingen en binnenunit zit lucht en vocht. Door te vacumeren worden deze verwijderd en kan de airconditioning pas goed functioneren (Als er lucht en vocht achterblijft in het systeem zullen de drukken in het toestel niet kloppen en zal het toestel niet goed werken). Nu wordt het apparaat afgeregeld op verdamperdruk. Er wordt koudemiddel afgenomen of toegevoegd zodat uw verdampertemperatuur optimaal is afgesteld en er geen ijsvorming op de verdamper plaatsvindt.

Als u erg handig bent en u wilt kosten besparen, kunt u de voorbereidende werkzaamheden zelf uitvoeren zover als dat mogelijk is. Uw leverancier komt daarna de koeltechnische handelingen doen en regelt uw apparaat af. Niet elke leverancier staat dit toe. Van een apparaat dat goed geïnstalleerd is, heeft u vele jaren plezier. Een apparaat dat niet goed geïnstalleerd is, zal u alleen hoofdpijn en ergernis bezorgen.

Zijn airco's uit China slechter van kwaliteit dan bekende merken?

De meeste airconditioners worden geproduceerd in China. Ook bekende merken laten daar veelal hun airconditioners fabriceren. Natuurlijk zijn er kwaliteitsverschillen onderling en zijn er airconditioners op de markt die u beter niet kunt kopen. Deze worden veelal geproduceerd bij kleine aircoproducenten in China en ondergaan niet of nauwelijks kwaliteitscontroles. De afwerking laat ook vaak te wensen over. Vaak zijn van deze airconditioners moeilijk serviceonderdelen te verkrijgen. Bij deze airconditioners worden geregeld onderdelen en componenten van slechte of onbetrouwbare kwaliteit gebruikt om de prijs maximaal te drukken. Goedkoop is hier vaak duurkoop. Er zijn echter een 7 tal grote Chinese fabrikanten die de zaak zeer serieus nemen en voor vele merken (Ook voor bekende A-merken) fabriceren. Deze airconditioners worden zorgvuldig geproduceerd en ondergaan strenge kwaliteitscontroles.
Deze fabrikanten zijn niet gebaat met het maken van een eenmalige deal met een Europese importeur. Alleen een duurzame relatie is interessant zodat zij ook de volgende jaren airconditioners kunnen exporteren naar Europa en alle andere landen van de wereld.

Om een voorbeeld te geven:
De fabriek waar de MaxiCool airconditioners geproduceerd worden, heeft een oppervlakte van 2000 hectare en verschaft aan 12.000 mensen werk. Bij de fabriek worden jaarlijks 2 miljoen airconditioners geproduceerd van velerlei merken die wereldwijd worden geëxporteerd. Deze fabriek is ISO gecertificeerd en behoort tot de grootste ondernemingen van China. Kwaliteit, garantie en het leveren van serviceonderdelen is voor zo’n grote onderneming van levensbelang om in de toekomst te kunnen blijven voortbestaan.

Maar zoals reeds eerder gezegd, de kwaliteit van de airconditioner staat en valt ook met het vakmanschap waarmee deze wordt gemonteerd en in bedrijf wordt gesteld. De allerbeste airconditioner ter wereld zal ook slecht of niet naar tevredenheid werken als deze niet volgens de voorschriften van goed vakmanschap wordt geïnstalleerd.

Welk koelvermogen heb ik nodig voor een bepaalde ruimte?

Over dit onderwerp zijn al vele boeken geschreven. Het antwoord kan bijzonder gecompliceerd zijn. Voor woonomgevingen in normale omstandigheden kunt u echter een vuistregel aanhouden van 40 Watt per kubieke meter ruimte inhoud. Een voorbeeld om het een en ander te verduidelijken. U heeft een slaapkamer van 6 meter breed en 4 meter lang. De plafondhoogte is 2,5 meter en het is een normale situatie met geen overdreven grote glaspartijen op het zuiden en geen niet-geïsoleerd plat dak. De volgende berekening is dan van toepassing:

 • 6 x 4 x 2,5 = 60 kubieke meter ruimte-inhoud
 • 60 x 40Watt/m3 = 2400 Watt

Uw apparaat zal dus minimaal 2400 Watt koelvermogen moeten hebben om deze ruimte op warme dagen goed te kunnen koelen.

Klik hier voor een uitgebreide online koellastberekening

Back to Top Proximedia
Beste gebruikers, deze site bewaart cookies op uw computer.
Het doel is om uw ervaring op onze website te verbeteren en u tegelijkertijd meer gepersonaliseerde diensten aan te bieden. Cookies worden ook gebruikt voor het personaliseren van advertenties. Als u meer informatie wilt over de cookies die wij gebruiken, raadpleeg dan ons Privacybeleid. Door cookies te accepteren, stemt u in met het gebruik ervan. U kunt de instellingen van de cookies ook aanpassen. Als u weigert, worden uw gegevens niet bijgehouden wanneer u deze site bezoekt. Er wordt slechts één cookie gebruikt in uw browser om uw voorkeur dat u niet gevolgd wilt worden te onthouden.
Cookie-instelling bewerken